Zoeken

Persona’s

Wie zijn de potentiële deelnemers aan een Mkb-route in het hbo? Wat zijn hun drijfveren en motivatie? Welke wensen en behoeftes hebben ze als het gaat om een dergelijke route? Deze inzichten zijn van belang om een route goed te kunnen inrichten. En om de communicatie en werving effectief te laten zijn. Daarom hebben we hier onderzoek naar laten doen.

 

Drie studentengroepen

Uit het onderzoek kwamen drie groepen:

  • de nieuwsgierige student (studenten/scholieren),
  • de doelgerichte doorstromer (werkzaam midden opgeleid,
  • de onafhankelijke zij-instromer (werkzaam hoog opgeleid).

De persona’s:

  • geven inzicht in de drie typen potentiële studenten voor het volgen van een Mkb-route,
  • geven inzicht in de motivatie en drijfveren om te (blijven) leren en ontwikkelen,
  • bieden handvatten voor hoe de verschillende type studenten het beste benaderd kunnen worden om hen te enthousiasmeren voor het volgen van een Mkb-route.

De nieuwsgierige student in het kort

Profiel
Je kunt mij omschrijven als geïnteresseerd en behulpzaam. Ik vind het belangrijk om in mijn werk andere mensen te helpen en klaar te staan, zo heb ik nu bijvoorbeeld een baantje waarbij ik voor een goed doel langs de deuren ga. Ook ben ik wel avontuurlijk en een tikje rebels. Ik sta niet te veel stil bij consequenties van mijn daden of wat anderen van mij vinden.

Verder leren
Als vervolgstap na weet ik nog niet zo heel goed wat ik wil, maar dat ik verder wil leren is wel zeker. Je hebt toch gewoon kennis nodig om aan het werk te gaan en ik ben ook leergierig.

Ik & mijn behoeften in een werk- en leertraject
Ik heb wel nog veel vragen over het werk- en leertraject. Ik ben wel heel benieuwd hoe werkgevers aankijken tegen zo’n diploma. Ik vraag me sterk af of zij zo’n diploma wel wat waard vinden. Ook zou ik wel meer willen weten over de duur van de opleiding en het toekomstperspectief, moet je daar blijven werken na de opleiding?

De onafhankelijke zij-instromer in het kort

Profiel
Ik ben erg nieuwsgierig en ik vind het altijd leuk nieuwe dingen te leren. Ik vind het belangrijk om goed te zijn in wat ik doe en daar steeds beter in te worden. Wanneer ik het gevoel heb dat ik ergens niet op mijn plek zit, zorg ik ervoor dat ik een nieuwe uitdaging vind. Het bruist van de ideeën in mijn hoofd van wat ik allemaal nog wil doen. In mijn zakelijke en privé leven hecht ik veel waarde aan vrijheid. Ik wil tot op zekere hoogte altijd mijn eigen gang kunnen gaan en niet teveel verantwoordelijkheid af moeten leggen.

Verder leren
Momenteel ben ik druk bezig met mij oriënteren op opleidingen in de zorg. Dit verloopt helaas nog niet heel voorspoedig. Veel interessante opleidingen zijn fulltime, maar dat is voor mij geen optie omdat ik ook nog wil blijven werken. Ik heb ook gewoon salaris nodig. Er zijn wel deeltijdopleidingen, maar het liefst zou ik al meteen werkervaring in de zorg op willen doen. Was er maar een traject waarbij ik een opleiding in de zorg kan combineren met werken in de zorg.

Ik & mijn behoeften in een werk- en leertraject
Ik hoop dat ik niet meteen vast zit aan een mkb- bedrijf, want wie weet matcht het niet. Daarnaast geeft het idee dat het Mkb-bedrijf voor je opleiding betaald mij een beklemmend idee. Dan betaal ik liever zelf mijn opleiding. Is het ook mogelijk om je eerst breder te oriënteren en dan bijvoorbeeld in het tweede jaar de werkvloer op gaat? Zo kun je eerst proeven van de branche en daarna je richting kiezen.

De doelgerichte doorstromer in het kort

Profiel
Ik ben sociaal en een echte aanpakker. Ik zit niet graag stil en hou ervan om mijn handen uit de mouwen te steken. Je ziet me vaak bezig met klusjes in en rond het huis. Daarnaast vind ik het belangrijk om in mijn werk de verbinding met mensen op te zoek en mensen te helpen. Vandaar dat ik een tijdje terug heb gekozen om te werken als buschauffeur. Verder ben ik zowel privé als op werk veel bezig met mijn ontwikkeling. Ik hou van leren en leer het liefst door nieuwe dingen te doen.

Verder leren
In vacaturebanken kom ik regelmatig leuke vacatures tegen alleen loop ik er tegenaan dat er om een hbo-diploma en om enkele jaren relevante werkerva- ring wordt gevraagd.. Ik wil best investeren in een opleiding en er iets op inleveren, maar het is echter voor mij niet financieel haalbaar om volledig met werk te stoppen en een voltijdopleiding te gaan starten. Ik zou het daarom heel mooi vinden als ik op een laagdrempelige manier een hbo-opleiding kan doen met werkervaring.

Ik & mijn behoeften in een werk- en leertraject
Er is mij toch nog veel onduidelijk over het werk- en leertraject. Het idee van een inkomen en een baan lijkt mij prettig, maar in hoeverre heb je de zekerheid dat je de baan en het salaris behoudt? En wat zijn de kosten van zo’n traject en wie betaald ervoor? En wat als je zelf wil stoppen, wat zijn dan de voorwaarden? Ook vind ik het belangrijk dat de reisafstand niet te ver is. Heb je daar invloed op? Kan je zelf kiezen voor een mkb-bedrijf?