Zoeken

Levi Kroon, JB Besturingstechniek: “Ik doe nu precies wat ik wil”

Levi Kroon begon twee jaar geleden als elektromonteur bij JB Besturingstechniek. Niet lang daarna startte hij ook met de duale Ad-opleiding Industriële automatisering en Robotica. Door dit duale traject is hij doorgegroeid tot software engineer. Het past precies bij hem: “Ik leer het liefst in de praktijk. En door het werk dat ik doe, weet ik wat ik wil leren. Plus ik krijg er nog voor betaald ook.”

Levi vertelt over de ‘Mkb-route in het hbo’, een traject dat hij omschrijft als “een mooie leerroute”. “Ik ben iemand die vooral leert door te doen. Daarom had ik vroeger al gekozen voor vmbo-tl, terwijl ik ook naar de havo mocht. In drie jaar heb ik mijn mbo-diploma gehaald (niveau 4, BOL). Mijn laatste stage was bij JB Besturingstechniek in Oosterwolde. Het beviel van beide kanten en ik kreeg er een baan aangeboden.

""Mijn baas was betrokken bij het opzetten van de duale Ad-opleiding. En hij vond dat echt iets voor mij. Ik ben blij dat ik op het aanbod van mijn baas ben ingegaan, het bevalt ontzettend goed. Ik doe nu precies wat ik wil.""

Levi Kroon

Toeval en geluk

Ik gaf toen gelijk aan dat ik wilde doorleren. Puur toeval en geluk: mijn baas was betrokken bij het opzetten van de duale Ad-opleiding Industriële automatisering en Robotica van NHL Stenden. En hij vond dat echt iets voor mij. Even heb ik geaarzeld, omdat ik zelf in gedachten had om misschien een bachelor te gaan doen. Ik ben blij dat ik op het aanbod van mijn baas ben ingegaan, het bevalt ontzettend goed. Ik doe nu precies wat ik wil en wat ik had gehoopt.

Geschikt bedrijfsproject

Van maandag tot en met donderdag werk ik bij het bedrijf, elke vrijdag ga ik naar NHL Stenden in Leeuwarden. Nu zit ik in mijn tweede en laatste jaar van de opleiding. Het eerste jaar bestaat uit drie modules, het tweede jaar twee. Elke module wordt steeds iets complexer. Een module bestaat hoofdzakelijk uit praktische opdrachten met één hoofdopdracht van een paar weken, die je uitvoert op je werk. De kleinere opdrachten doe je op school en dan breng je nieuwe vaardigheden in praktijk. Je hebt maar een paar tentamens, zoals voor wiskunde. Voor elke opdracht van school zoek ik met mijn begeleider van JB Besturingstechniek naar een geschikt bedrijfsproject, zodat de opdracht het bedrijf geen extra tijd kost. Nu werk ik aan een opdracht voor school die tegelijk gewoon het werk is voor een klant: een module schrijven die geïntegreerd wordt in een bestaande fabriekslijn.

Snoepjesfabriek

Het leukst aan mijn werk vind ik de afwisseling. Wat ik doe, hangt af van de opdrachten die ons bedrijf heeft en van de fase waarin een project zit. En natuurlijk ook van mijn eigen ontwikkeling. Ik kom bij machinebouwers en fabrieken in alle sectoren. Laatst had ik een project bij een snoepjesfabriek. Mijn werkzaamheden variëren van kleine aanpassingen doen aan machines tot het opzetten en in bedrijf stellen van een hele fabriekslijn. Ik word vooral ingezet voor middellange projecten die ongeveer twee maanden duren.

""Mijn werkzaamheden variëren van kleine aanpassingen doen aan machines tot het opzetten en in bedrijf stellen van een hele fabriekslijn. Ik word vooral ingezet voor middellange projecten die ongeveer twee maanden duren.""

Levi Kroon

Doorgegroeid

Door het werk dat ik doe weet ik wat ik wil leren en dat ik verder wil leren. Eerst werkte ik op mbo-niveau als monteur. Een monteur ziet nooit wat een machine laat draaien; dat ziet alleen de software engineer. Daarom wilde ik de software in. Nu ik werk als software engineer, zie ik dat je ook daarin gradaties hebt. In de hogere programmeertaal waarmee ik nu bezig ben, wil ik wel verder leren.

Verrast

Thuis ben ik per week nog tien à twaalf uur aan het werk voor school, zoals het schrijven van verslagen over de opdrachten. Vier keer per week ga ik naar de sportschool en ik probeer één weekenddag per week vrij te zijn. Vaak ga ik om 23.00 naar bed. Het klinkt best druk en dat is het soms ook wel. Maar ik deel alles strak in en dan lukt het. Sinds ik dit leerwerk-traject doe, heb ik goed leren plannen. Het lukt me om dingen snel af te ronden, efficiënt te werken. Dat heeft me best verrast.

Het fijnst van dit duale traject ‘Mkb-route in het hbo’ is dat ik het gevoel heb dat ik mijn tijd goed benut. Ik kan het iedereen aanraden die dat ook wil en die van de praktijk houdt. De combinatie van geld verdienen en doorleren, maakt het helemaal af.”