Zoeken

Heidi van Diest, Verkoopmanager Van Santvoort Bouw: “Het geeft me energie”

Heidi van Diest, Verkoopmanager bij bouw- en ontwikkelingsbedrijf Van Santvoort Bouw in Veldhoven, begeleidt vier jaar lang de duale hbo-bachelorstudente Bouwkunde Demi Peters. “Prachtig om te zien hoe ze zich ontwikkelt van een verlegen meisje tot een zelfverzekerde vrouw. Dat ik daaraan bijdraag vind ik geweldig leuk.”

Heidi had er goed over nagedacht voordat ze besloot bedrijfsbegeleider te worden voor de ‘Mkb-route in het hbo’: “Ik vond het spannend, het leek me best wel een verantwoordelijkheid. We zijn inmiddels tweeënhalf jaar verder en ik kan zeggen dat het begeleiden goed gaat, het gaat eigenlijk vanzelf. Het geeft me energie en ik groei er zelf ook van.

Kopersbegeleiding

Van Santvoort Bouw is een bedrijf voor nieuwbouw en onderhoud c.q. renovatie. Er werken ongeveer tachtig mensen, van wie een kwart op kantoor. Sinds 25 jaar zijn we een erkend leerbedrijf. Elk jaar hebben we zo’n zeven mbo-studenten en twee hbo-studenten. Genoeg talent blijven vinden is hard nodig! We hebben vaak een tekort aan medewerkers in de bouw, daarom vinden we begeleiding van studenten ontzettend belangrijk. De eerste duale hbo-student kwam zeven jaar geleden bij ons. Demi is de derde. Omdat ze had aangegeven geïnteresseerd te zijn in kopersbegeleiding, mijn specialiteit, is ze aan mij gekoppeld. Kopersbegeleiding houdt in: kopers begeleiden tijdens het gehele bouwproces, we adviseren ze onder andere over gewenste aanpassingen aan de woning. Bijvoorbeeld een aanbouw, indeling van ruimtes, plaatsing van elektra, lichtpunten, spotjes, stuc- en schilderwerk. Super leuk! Ik heb zelf deze afdeling mogen opzetten voor ons bedrijf, nadat ik eerder met succes de functie van kopersbegeleiding heb vervuld.

"“Het begeleiden gaat goed, het gaat eigenlijk vanzelf. Het geeft me energie en ik groei er zelf ook van.”"

Heidi van Diest

Traineeship

Van Santvoort Bouw heeft Demi’s vierjarige duale traject ingestoken als een soort traineeship, waarbij ze met alle afdelingen te maken krijgt. Formeel is Demi tijdens haar ‘Mkb-route in het hbo’ in dienst bij BouwTalent en wij huren haar in. Onze bedoeling is dat ze daarna bij ons in dienst treedt. BouwTalent is een stichting die in onze regio bouw- en infrastudenten van Avans Hogeschool begeleidt en plaatst bij leerwerkplek-bedrijven. Drie dagen per week werkt Demi bij ons, een dag heeft ze school en een dag is voor zelfstudie. Haar eerste jaar deed ze ervaring op op mijn afdeling, daarna heeft ze gewerkt op de bouwplaats bij de afdeling Werkvoorbereiding, vervolgens heeft ze meegedraaid bij Calculatie en momenteel werkt ze bij Projectleiding. Op elke afdeling krijgt ze een begeleider, naast mij als overkoepelende bedrijfsbegeleider. Ook onze HR-manager coacht haar. Ze krijgt dus te maken met verschillende invloeden en moet zich telkens aan een ander optrekken. Daar leert er ontzettend veel van, ze groeit er enorm door.

Heel verfrissend

In principe hebben Demi en ik tweewekelijks een overlegmoment. Dat kan een uur duren, maar ook twee uur. Daarnaast loopt ze gewoon bij me binnen als er iets is. Het prikkelt me als ik met haar een gesprek heb. Ik realiseer me bijvoorbeeld dat ik veel op de automatische piloot doe als ze vraagt: ‘Waarom doen jullie het eigenlijk zo?’. ‘Daarom’, wil ik dan bijna zeggen. Heel verfrissend. Ze zet me ook vaak aan het denken met de opdrachten van Avans Hogeschool die ze bij ons moet doen. Omgekeerd vind ik het leuk om haar daarover door te vragen, zodat ze er anders naar kijkt. Soms proberen we de opdrachten wat om te buigen, waardoor ze beter passen bij Demi’s wensen en die van ons bedrijf. Twee keer per jaar komt haar coach van Avans bij ons, evenals haar begeleider van BouwTalent. Onze HR-manager, Demi en ik zitten dan met hen om de tafel en we bespreken met elkaar hoe alles gaat: de opdrachten, het werken bij Van Santvoort Bouw, school, Demi persoonlijk.

""Een ‘Mkb-route in het hbo’ had ik zelf ook gewild, absoluut! Meerdere afdelingen verkennen, van alles leren, overal begeleiding krijgen, fouten mogen maken.""

Heidi van Diest

Had ik ook gewild

BouwTalent is gespecialiseerd in de begeleiding van studenten in hun ontwikkeling als persoon. Het is erg fijn dat Demi ook daar een coach heeft, want een duale bachelorstudie is pittig: studeren, werken, leren. Dan kun wel eens vastlopen. Een paar keer per jaar volgt Demi er workshops. Ik ga altijd mee, want ik vind ze interessant en leerzaam. Bovendien leer ik zo haar medestudenten kennen.

Een ‘Mkb-route in het hbo’ had ik zelf ook gewild, absoluut! Meerdere afdelingen verkennen, van alles leren, overal begeleiding krijgen, fouten mogen maken. Je ontwikkelt je zo snel. Net als Demi begon ik, bijna 25 jaar geleden, na mijn mts-opleiding Bouwkunde als een verlegen meisje met mijn eerste baan. Maar bij mij heeft het heel wat jaren geduurd voor ik kon groeien. Ik ben trots op hoe Demi