Zoeken

Demi Peters, student duale opleiding Bouwkunde: “Ik vind mijn plek wel”

Demi Peters is derdejaars student van de duale hbo-bacheloropleiding Bouwkunde. Ze werkt drie dagen per week bij van Santvoort Bouw, waar ze ook haar opdrachten van de opleiding uitvoert. “Ik ben heel blij dat ik me via de ‘Mkb-route in het hbo’ verder kan ontwikkelen en mijn hbo kan behalen.”

Een ding wist Demi zeker aan het eind van mbo Bouwkunde: een voltijds hbo-opleiding is geen optie. “Nóg vier jaar in de schoolbanken? Nee, echt niet. Wel heb ik altijd mijn hbo willen halen, want dan heb je meer kansen in de toekomst. Ik hoorde over het duale traject bij het bedrijf van mijn mbo-eindstage, waar iemand werkte die dat deed. Mijn stagebedrijf bracht me in contact met Van Santvoort Bouw en in 2021 kon ik na de bouwvak beginnen met de ‘Mkb-route’ in het hbo’.

Trots

Op maandag ga ik naar Avans Hogeschool in Tilburg, de dinsdag is voor zelfstudie en van woensdag tot en met vrijdag werk ik in Veldhoven bij Van Santvoort Bouw. Op school volg ik vakken, werk ik soms aan een project en krijg ik toelichting op de opdrachten die ik moet maken op mijn werk. Onze jaargroep telt 22 studenten. De opleiding is behoorlijk pittig en een duaal traject vraagt een bepaalde zelfstandigheid van je. Het heeft me relatief veel tijd en moeite gekost om de exacte vakken, met name constructie wiskunde, te halen. Ik ben er best trots dat het is gelukt.

"“Ik ben heel blij dat ik me via de ‘Mkb-route in het hbo’ verder kan ontwikkelen en mijn hbo kan behalen.”"

Demi Peters

Opdrachten kantelen

Van Santvoort Bouw is een ontzettend leuk bedrijf met fijne collega’s. Heidi van Diest is mijn bedrijfsbegeleider en directe aanspreekpunt. Ik kan altijd bij haar terecht. Een keer in de twee weken hebben we een afspraak om dingen door te spreken, zoals de opdrachten van school. Heidi en ik weten altijd wel hoe we ze net iets kunnen kantelen waardoor ze passen bij mijn werk. Vanuit BouwTalent, een stichting die in de duale trajecten samenwerkt met bouwbedrijven en Avans Hogeschool, heb ik een begeleider die me ondersteunt in mijn leerproces. Ik volg er regelmatig workshops, die nuttig en interessant zijn voor mijn ontwikkeling als persoon. Ook is er een coach vanuit school, die kan helpen als ik ergens tegenaan loop.

Grootste aankoop

Het eerste jaar bij Van Santvoort Bouw zat ik op de afdeling Kopersbegeleiding bij Heidi. Kopersbegeleiding leek me superleuk en helemaal bij me passen. Je bespreekt onder andere met klanten van een nieuwbouwwoning welke extra opties kunnen worden gerealiseerd tijdens de bouw en begeleidt hen tijdens het gehele bouwproces. Het eerste gesprek dat ik zelfstandig met kopers mocht voeren vond ik best spannend. Het is toch bijzonder dat ik als twintigjarige mensen mocht adviseren bij de grootste aankoop van hun leven. Het lag me, ik heb het erg naar mijn zin gehad. Maar het is niet mijn einddoel.

""Het mooie van deze ‘Mkb-route in het hbo’ is dat je erg veel werkervaring op doet en je je hbo haalt door vooral te leren in de praktijk.""

Demi Peters

Respect

Vorig jaar heb ik gewerkt op de afdeling Werkvoorbereiding. Ook was ik betrokken bij de uitvoering in het project Huysackers, een nieuwbouwwijk in Veldhoven. Met het bouwteam heb ik gekeken naar oplossingen voor uitvoeringsproblemen, tekeningen van leveranciers vergeleken met de architecttekeningen en indien nodig aangepast. Verder heb ik gewerkt aan een nieuwe planning. Allemaal werkzaamheden die goed aansloten op de leeruitkomsten die ik vanuit school moest aantonen. Ik heb ontzettend veel geleerd en de sfeer was goed. Als vrouw tussen de mannen dwing je toch wel een bepaald respect af. Daarna kwam ik op de afdeling Calculatie terecht en heb ik onder andere kostenberekeningen gemaakt van woningen, wat goed paste bij een opdracht voor school.

Behoorlijke stappen

Nu werk ik bij de afdeling Projectleiding. Ook dit bevalt goed. Je moet informatie verzamelen, inlezen, het plan snappen, overzien wat je als bedrijf te wachten staat. Van alles moet je controleren voordat een project kan beginnen. Voor school heb ik onderzocht, aan de hand van tekeningen van onze architect, of we woningen nog efficiënter konden ontwerpen door standaard maten, andere materialen of andere indelingen te gebruiken.

Het mooie van deze ‘Mkb-route in het hbo’ is dat je erg veel werkervaring op doet en je je hbo haalt door vooral te leren in de praktijk. Ik heb behoorlijke stappen gezet, veel meer dan op het mbo. Een extraatje is dat ik geen bijbaantjes meer hoef te hebben, want ik heb een leuk inkomen. Ik was lang zoekende en ben dat nog steeds wel een beetje. Maar ik heb ervaren dat het werkveld in de bouw veel breder is dan ik me eerst kon voorstellen. Ik weet dat ik mijn plek wel zal vinden. En dat voelt goed.”